• Menu
  • Menu

Batu

Batu zal je niet snel terugvinden in de meeste reisgidsen over Indonesië. Toch valt er heel wat te beleven. Vroeger, in koloniale tijden, was het hier een vakantieoord voor de Nederlandse burgerij. Nu wordt het dorp door de bewoners zelf “klein Zwitserland” genoemd vanwege de gelijkenissen en het (volgens hen toch) koele klimaat. Er zijn ook minstens 20 kleine pretparken in het dorp gevestigd en dat is, naast dat koele klimaat, voor ons een belangrijke reden om te gaan.

In het hotel spreken ze geen woord Engels en ook in de rest van het dorp blijkt het een ramp te zijn. Ook moeten we het even stellen zonder spaghetti, frietjes, hamburgers en zoet ontbijt, want dat valt hier bijna niet te vinden. Wel heel veel mooie verlichte plekjes en lekkere plaatselijke specialiteiten.

De eerste dag bezoeken we het waterpark Selecta. Ingang voor dit waterpark bedraagt nog geen euro per persoon! Het park staat ook gekend om de prachtige bloementuin. Na een wandeling in de tuin begeven we ons nogal snel naar het zwembad met fantastische glijbanen. De eerste namiddag is alvast een succes.

De tweede dag staat een ander park op het programma. Ook dit park staat gekend om zijn prachtige bloementuinen. Het ligt slechts een drietal kilometer van ons hotelletje verwijderd en dus gaan we er te voet naartoe. Onderweg zien we een omgekantelde vrachtwagen op de straat liggen. Takeldiensten zijn hier vrijwel onbestaande en dus helpt de hele buurt mee om de vrachtwagen recht te krijgen.

In het park kan je heel mooie foto’s trekken, maar je moet betalen om ergens bij te mogen gaan staan. We laten het allemaal aan ons passeren en wandelen verder naar een waterval die aan het einde van het park ligt. Volgens een plaatselijke informant op slechts twee kilometer. Het is hier geen ideaal land om ons kinderen over de kilometer te leren want de Indonesische kilometers zijn precies niet even lang als die van ons. Pas 2 uur later staan we aan de waterval. De weg ernaar toe is wel prachtig! Het is een hele weg klauteren en we moeten verschillende keren de rivier oversteken, springend van rots naar rots. Mijn schoenen zijn helaas niet droog gebleven…

‘s Avonds gaan we naar een plaatselijke markt gekend om zijn vele eetstalletjes. Het is zaterdag en dus razend druk. De markt overstijgt al onze verwachtingen! Er zijn zeker honderd kraampjes en twintig keer zoveel mensen. De Chinese namaak is hier alom vertegenwoordigd en dus krijgt Tika (die al duizenden LOL-popjes zag op verschillende plaatsen en er telkens eentje wou) een LOL-pyjama. Vanuit het reuzenrad zien we pas hoe immens het daar is! Naast het reuzenrad kan je er met verschillende gekende figuren op de foto: Elza, Hello Kitty, … maar de meeste mensen willen gewoon met Tika op de foto. Misschien moeten we ook eens geld beginnen vragen?

De omgeving is ook mooi om te wandelen. We downloaden een wandeling van mapmywalk.com De wandeling begint alvast in stijgende lijn, recht door het bos. Helaas wordt het pad alsmaar smaller en zien we opeens niet meer hoe het pad verder loopt. We lopen dan maar recht door het bos naar waar het pad ongeveer zou moeten zijn. Snel gaat dat niet, maar uiteindelijk komen we weer op het pad terecht. We komen zelfs langs een kleine wijk waar we wat water en snoepjes kopen en we kunnen er weer tegenaan. Helaas komen we iets verder weer hetzelfde tegen. Deze keer verloopt de wandeling door het struikgewas niet zo goed: Kiran en ik staan helemaal onder de schrammen, tot bloedens toe. Bernie en Tika keren een stuk terug om aan de splitsing het andere pad te nemen. Opnieuw komt het pad na een tijdje op niets uit. We besluiten terug te keren en een taxi terug te nemen. We hebben inmiddels alweer 10 kilometer gestapt!

‘s Avonds staat het hoogtepunt van Batu op het programma: Batu night Spectacular. Dit park ligt op nog geen 100 meter van ons hotel en we hebben er een prachtig zicht op, maar omdat het net weekend was hebben we gewacht tot zondagavond om dit park te bezoeken. Het park is enkel ‘s avonds open en is prachtig verlicht. Ook hier dus vele mooie foto-opportuniteiten. Het lijkt wel alsof heel Indonesië gericht is op de mooiste of meeste instagram-foto’s. Voor de kinderen kopen we een bandje waarbij alle attracties inbegrepen zijn. Zelf kopen we een gewoon ingangsticketje en kijken we bij de meeste attracties gewoon toe. Bij de attracties waar we niet mee naar binnen mochten, kreeg Kiran het fototoestel en speelde Tika fotomodel. Hieronder slechts een heel kleine selectie van de honderden foto’s die onze twee bengels maakten.

Tot slot kopen we nog een suikerspin, want die zien er hier zo prachtig uit! Ze toveren de suikerspinnen hier om in de bekendste figuren. Kijk maar wat Kiran en Tika kozen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *