• Menu
  • Menu

Flores

Van Denpasar vliegen we naar Maumere en reizen onmiddellijk door naar Moni. Onderweg stoppen we aan een idyllisch strandje genaamd Koka Beach alwaar we verwend worden met overheerlijke verse vis. We kiezen de vis uit die we willen eten en die wordt dan voor ons geroosterd. Iets wat we later in Flores wel meer zullen doen.

We komen aan in Moni net voor zonsondergang. Een verkeerd moment want dat is net het tijdstip dat de muggen steken en in Flores moeten we opletten voor malaria. We boekten een heel goedkoop hotelletje (8 euro voor 4 personen, inclusief ontbijt). Het is er dan ook aan te zien: een houten hutje (vol met spleten) een mini badkamer met enkel koud water en bovendien is er net geen elektriciteit bij aankomst. Maar er lopen verschillende dieren op het terrein en, voor de kids het hoogtepunt van onze reis, ook een puppy! De gastvrouw en heer zijn bovendien heel vriendelijke mensen en ‘s avonds mogen we aanschuiven aan tafel. Onze kinderen krijgen er alle aandacht die ze nodig hebben. We maken het echter niet te laat want de volgende dag moeten we al om vier uur uit de veren. Op het programma staat een bezoek aan de beroemde vulkaan Kelimutu.

Het is eerst nog 40 minuten rijden tot aan de parking vlakbij de vulkaan. We staken de kinderen de avond voordien met verse kleren in bed, zodat we hen ‘s morgens enkel nog naar de auto moeten brengen. Met lege maag, tanden ongepoetst en haren in de war beginnen we aan de beklimming. Het begint al wat te schemeren en onze zaklamp hebben we niet nodig. Er hangen wat wolken in de lucht. Jammer want de vulkaan zou het mooist zijn bij heldere hemel. Eenmaal boven wordt al onze moeite toch wel beloond! De eerste zonnestralen die door de wolken komen en op de kratermeren schijnen zorgen voor een prachtig schouwspel. We zijn niet alleen boven en het is er best wel koud. Gelukkig brachten we enkele koekjes mee om ons weer op krachten te brengen. Kiran en Tika zijn de enige kinderen boven en krijgen toch wat bewondering. We blijven nog wat langer boven hangen voor de mooiere foto’s zonder al te veel andere toeristen. Na het bezoek keren we terug naar ons hotelletje waar een overheerlijk ontbijt op ons wacht.

We reizen verder naar het binnenland van Flores. Op het programma staan bezoeken aan verschillende traditionele dorpjes. Die dorpjes vallen echter tegen, want overal worden hoge ingangsprijzen gevraagd en we vragen ons af hoe authentiek die dorpjes dan eigenlijk wel nog zijn. De plaatsen waar we onderweg toevallig stoppen lijken ons veel authentieker en de contacten oprechter. Na een nacht in Bajawa, waar we alweer de hele avond in het donker zitten door een stroomonderbreking en dus weeral geen warme douche kunnen nemen, beslissen we onmiddellijk verder te rijden naar Labuan Bajo, een dorpje aan de kust gekend als haven voor vele excursies naar de omliggende eilanden.

Het is een lange rit (8u rijden), maar onderweg genieten we alweer van enkele mooie landschappen. We stoppen aan een strand vol prachtige blauwe stenen. De kinderen zouden er elk wel enkele willen meenemen, maar die passen niet meer in onze valies. We nemen dan maar een foto van onze top tien. Pas bij zonsondergang komen we aan in Labuan Bajo.

De volgende dag verkennen we de haven, eten we lekkere vis op een lokaal marktje waar geen andere toeristen te bespeuren zijn en boeken we een cruise voor de volgende dag.

Op zondag moeten we alweer veel te vroeg uit de veren. Een taxi brengt ons naar onze boot, al duurt het even voor hij weet aan welke boot we moeten zijn. Blijkbaar zijn we die dag niet de enigen die klaar staan om enkele eilanden te bezoeken. Aan de boot heerst een drukte van jewelste. Bijna elk koppel op de boot heeft iemand die een voorverpakte lunch komt brengen en nog iemand anders die hen een duikbril, snorkel en zwemvliezen brengt. We zitten met zo’n 45-tal mensen aan boord (verdeelt over drie boten), dus je kan al tellen!

Onze eerste stop is Padar eiland. Een heftige klim wordt beloond met een prachtig zicht. We zien vanop de top van de berg 3 baaien; een wit strand, een zwart strand en een roze strand. Onze volgende stop is dan ook pink beach aan de andere kant van hetzelfde eiland. Het strand ziet er roze uit door aangespoelde koraal. We mogen er tussen de vissen snorkelen. Kiran ziet er Nemo rondzwemmen en Bernie Dorry. Er zijn ook heel wat kwallen en andere vissen te bespeuren. Tika en ik blijven wat dichter bij het strand en bouwen een roze zandkasteel. Daarna varen we verder naar het hoogtepunt van deze cruise: Komodo. Dit eiland ken je misschien omwille van de komodovaranen. Deze reuzegrote hagedissen van wel 3 meter lang leven enkel op dit eiland. We hebben, volgens de gids, enorm geluk en zien wel 3 beesten. Toch hebben we onze twijfels bij hoe wild deze dieren nog echt zijn. We kunnen op ons gemak een foto trekken met de beesten, en we zijn heus niet de enigen! Maar we hebben nog meer geluk, want we zien er zelfs een die beweegt! (En een meter verder zich weer neerlegt.)

Daarna is de tijd helaas al aangebroken om terug te keren naar het vaste land. Onderweg mogen we wel nog eens van de boot springen om tussen de manta rays te zwemmen. Door de vele kwallen in het water en de sterke stroming niet echt veilig voor ons Tika. De terugreis duurt veel te lang in de ogen van de kids. Gelukkig heeft de schipper zijn hele familie meegebracht aan boord en zit daar een kindje en een puber met een belachelijke lach bij. Tika leert hen het spelletje Pikachu spelen terwijl de puber honderduit selfies trekt met zijn nieuwe vriendin. We genieten nog van een zonsondergang aan boord en eten ‘s avonds op de vismarkt in de haven.

De volgende ochtend kopen we lekkere koffiekoeken, vers fruitsap en chocomelk en gaan ontbijten aan de haven. Hoe gezellig is dat! ‘s Middags vliegen we verder naar onze volgende bestemming: Java!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments